Akıllı tahtalar sınıflara girmeye başladığından beri eğitimde bir adım daha ileriye gidilmiş oldu. Sınıflarda dijital içerikler ön plana çıkıyor ve öğrenim materyalleri oldukça genişliyor.
Dokunmatik akıllı tahtalar birçok kolaylık ile donatılırlar
Okulunuz için dokunmatik tahta alacaksınız, sınıf boyutları aynı değil, bazı sınıflar karanlık, bazı sınıflarda dışarıdan çok ses geliyor. Bu şartlarda mükemmel çalışan bir akıllı tahta istiyorsunuz. Örgün/uzaktan aynı anda eğitim yapacaksınız, dokunmatik tahtanın size eğitim içeriği hazırlama konusunda da destek olmasını istiyorsunuz, kullanımı basit olsun, menülere ulaşmak, yazmak silmek basit olsun istiyorsunuz ve daha fazlası… Nasıl seçim yapacaksınız? Ne tür cihazlar var ve sizin için uygun olan hangisi? Bu konuda size biraz fikir verelim. Bize göre en önemli özellik ve ilk dikkat edilmesi gereken konu dayanıklılık. Kırılmış bir dokunmatik akıllı tahta en kötüsüdür.
Dokunmatik akıllı tahta ya da klasik akıllı tahtalar ders sona erdiğinde sınıfta kalmaya devam ederler ve yaşanabilecek kazalara açık kalırlar. Burada ekranın sağlamlığı en önemli özellik olarak karşımıza çıkıyor. Birçok marka ve çeşit akıllı tahta arasında seçim yaparken bunu göz önünde bulundurmak çok önemli. Bu kazalara karşı korunması adına 9 kat giydirilmiş ekranları olan, temperli cam kullanılan ürünleri yakalayabillirsiniz. Aynı zamanda geniş ve plastik olmayan çerçeve camın patlamasını da önleyecektir. Arıza oranları düşük olan, uzun yıllar kullanılabilen, sağlamlığa ekstra önem vermiş ürünlere ulaşabilirsiniz.
Dokunmatik ekranlarda tepkime süresi parmağınızı ekrana dokundurduğunuzda panelden ekrana aktarılan görüntünün varış süresini temsil eder. Bu süre ne kadar düşükse yazma hissi o kadar gerçekçi olacaktır. Yüksek tepkime süresine sahip bir ekranda siz kelimeyi sonlandırırken başı ancak görünmeye başlarken, tepkime süresi düşük bir ekran deftere yazıyor hissi verir ve nerdeyse sizinle aynı anda hareket eder (burada milisaniyelerden bahsedildiği için aynı anda da denilebilir).
Genel olarak dokunmatik ekranlar tek dokunuşu algılayabilirken bu sayı dokunmatik panellerde 20’ye kadar çıkabiliyor. Bu da ders esnasında öğrencilerin tahtada aynı anda çalışabileceği anlamına gelir.
Her türlü ortam ışığı koşulunda ideal görüntüyü verebilmek için bazı panellerde dahili ışık ayarlayıcı bulunur. BU da sürekli net görüntü verilebilmesini sağlar. Aynı zamanda tüm gün derslerde akıllı tahtalara bakan öğrenci ve öğretmelerin göz sağlığını korumak için mavi ışığa karşı optik korumalı cihazlar tercih edilebilir.
Ders anlatırken öğretmenlerin işini daha da kolaylaştırmak için ek özellikler barındıran cihazlar mevcut. Sık kullanılan araçların ulaşılabilir olması ve yazım araçları arasında geçiş yapmadan yazmanın, silmenin, taşımanın ve düzenlemenin yapılabilmesi bir artı olacaktır. Ayrıca dokunmatik akıllı tahtaların çoğu sonsuz beyaz tahta özelliği sunar. Öğretmen tahtada yer açma derdine düşmeden dilediği kadar alan kullanabilir.
Bu oldukça dikkat edilmesi gereken bir madde. Eğitimin kalitesi ve veriminin artması için ders içeriklerinin yeterli olması çok önemli. Öğretmenlerin sık kullanılan formatlarda sunumlar hazırlayabilmesi, dilediği görselleri kayıtlı ve hazırda bulundurabilmesi, bazı derslerde görüntü ve ses kaydı alabilmesi yani bir manada kendi ders kütüphanesini oluşturabilmesi derslerin verimli geçen süresini uzatacaktır.
Dikkat edebileceğiniz diğer özellikler:
Adam Bilişim Güvencesiyle Akıllı Tahtalar