Dünya genelinde yaşanan pandemiden sonra tüm sektörler kadar eğitimde de bazı değişikliklere gidildi. Eğitimdeki en büyük yeni düzen uzaktan eğitimin hayatımızdaki vazgeçilmez yeri oldu. Şimdilerde eğitim normale dönmüş olsa da okullarda uzaktan eğitim altyapısı hazırda bulunduruluyor ve hibrit eğitim söylemleri hayatımıza giriyor. Peki Hibrit Eğitim nedir?
Hibrit eğitim, yüz yüze ve online eğitimin karmasıdır. Eğitim örgün olarak devam ederken aynı zamanda dersin online olarak canlı yayınlanmasıyla sınıfta bulunamayan öğrencilerin de derse katılması sağlanır.
Birçok okulda uzaktan eğitim ya da online eğitim kameraları hazır bekletiliyor. Bunu sadece öğrencilerin hepsinin gelemeyeceği bir senaryo için değil, örgün eğitim devam ederken hasta olduğu için, acil seyahat durumlarında vs okulda bulunamayan öğrencilerin derslerine evlerinden katılabilmelerini sağlamak için de yapıyorlar.
Hibrit eğitimin vazgeçilmezi elbette canlı yayın yapabilen kameralardır. Birçok canlı yayın kamerasında dahili mikrofon olsa da, daha kaliteli ses iletimi için konferans telefonları da sisteme eklenebilir.
Uzaktan / online eğitim için kullanılabilecek birçok canlı yayın kamerası bulunuyor hatta dizüstü bilgisayarların kameralarını da (çok kullanışlı olmasa da) dahil edebiliriz. Tüm bu kameralar arasında önce PTZ kameralar haricindekileri eleyerek başlayabiliriz. "PTZ mi? O da ne?" diyenler için hemen açıklayalım.
Pan, Tilt ve Zoom'un kısaltması olan PTZ özelliği kameraların kaydırma, eğme ve yakınlaştırma işlemlerini yaptığını ifade eder. Bu da öğretmenin sınıf içerisinde hareket halinde olduğunda kameranın onu her zaman yakalayacağını gösterir.
Öğretmen sınıf içerisinde ders anlatırken kameranın onu görüp görmediğini düşünmeden anlattığı konuya odaklanabilmeli. Bunun için PTZ kameraların ekstra özellikleri bulunuyor. Bunlardan biri ön ayarlı alan takibi. Örneğin, öğretmenin sınıf içerinde akıllı tahta önünde, öğretmen masasında ve bir panonun önünde daha çok bulunduğunu varsayalım. Bu 3 alan kameraya bir kez tanıtılır ve kumada düğmelerinde rakamlara atama yapılır. Birinci alana geçeceği zaman öğretmen kumandadan "1" düğmesine basar ve kamera kadrajını o alana yakınlaştırır. Diğer alanlar için de bu şekilde alan geçişi yapılır. Yine bir düğmeyle tam ekran görüntüsüne geri dönülür.
Şunu diyebilirsiniz: "Ben kumandayla uğraşamam. Kamera beni her yerde bulsun ve tanımladığım alanları kendisi zoom yaparak göstersin."
Bunu da yapabilen kameralar var. Bunlar da E-PTZ kameralardır.
PTZ kameralarda bazı ön ayarlar yapılır. Kamera bu alanlar arasında kumanda kullanılarak sorunsuzca geçiş yapabilir. E-PTZ kameralarda ise kumandaya ihtiyaç yoktur. Kameralarda yapay zeka destekli yüz tanıma teknolojisi bulunur. Kamera öğretmeni tanır ve sınıf içerisinde takip eder. Öğretmenin önünden farklı kişiler geçse de kamera öğretmeni takip etmeyi bırakmaz. PTZ kameralarda olduğu gibi alan tanımlaması yapılabilir, öğretmen bu alanlara geldiğinde kamera otomatik olarak görüntüyü ayarlar.
Bazı EPTZ kameraların takibe başlaması, tam vücut takibi yapması ve takibi bırakması için öğretmenin birkaç basit el hareketi yapılması yeterli oluyor. Böylece eğitim esnasında kumanda tamamen devredışı kalıyor ve öğretmenlerin zihnini meşgul etmiyor.
Hem öğretmenlere, hem öğrencilere hem de okul yöneticilerine büyük fayda sağlayan hibrit eğitim modelinin özellikle üniversitelerde, liselerde ve özel okullarda kullanımı hızla artmaya başladı. Yakın gelecekte çok daha yaygınlaşacağı aşikar.